diumenge, 19 de febrer del 2006

Reflexions d'un enginyer (Part I)

La vida és una variable aleatòria que no segueix cap distribució coneguda, probablement mai tobem els axiomes que ens porten a l'algorisme que ens permetria trobar la nostra covariança o la nostra esperança. Seria interessant calcular la nostra esperança no? Bayes probablement s'ho devia plantejar algun cop.
El cert és que no hi ha manera de predir el nostre futur, tot i que si que podem entreveure a grans trets com es dibuixarà, ja que sembla com si el passat l'empaités, trobant-lo a estones i a estones perdent-lo. No heu percebut mai aquesta extranya sensació?
Crec que repeteixo els mateixos errors de sempre, que no he madurat gens, que continuu essent el mateix noi estúpid i innocent de fa anys. No ho dic amb un tó pessimista ni tràgic, sinó el contrari. Si repeteixo els mateixos errors, potser torno a ser tant feliç com vaig ser... Potser la meva ànima tornarà a ballar tangos amb el sol durant el crepuscle.
Potser és tot el que em queda.
Probablement, i sense intenció de contradir-me, aquesta paraula sigui la meva esperança.
El temps dirà si els aconteixements es varen poder predir i evitar, i si havíem d'haver optat per el criteri de Wald davant la incertesa del nostre transcòrrer.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Si en el fons ens encanta repetir errors, per això tots to fem! I d'acord, algunes coses potser no es poden evitar, però si que es poden preveure, només hs d'estar atent.. Dues preguntes: 1. Quin era el criteri de Wald? 2. Què coi fas escrivint al blog a les 5:35 de la matinada, beneit?!

David Le Gon ha dit...

Dues respostes:
1- El criteri de Wald s'empra en casos on no es coneixen les probabilitats d'aparició dels diferents estats de la natura, és a dir, en situacions d'incertesa. Presupossa que prenem la decisió que prenem ens equivocarem i per tant el que fa aquest criteri és fer-nos escollir minimitzant les pèrdues. Aquest criteri també es coneix en economia com el criteri del pessimista.
2- La hora no és correcta, no sé perquè apareix equivocada la veritat, però deu tenir relació amb l'ordinador des de on vaig publicar el post, perquè veig que el teu comentari si que ha sortit amb una data correcte.
El vaig escriure a la tarda.

Anònim ha dit...

Apartó un árbol enorme y por fin pudo ver el bosque.